Site-ul comunității online din Florești
  • Despre
  • Contact
  • Sesizări
  • Contribuie!

  • Acasă
  • Din ziare
  • Mr Bit
  • Știri și opinii
  • Utile
  • Info trafic
  • Transport în comun
  • Servicii
    • Adaugă firmă

Breaking

S-a lansat oficial Asociatia "Traiesc in Floresti"

UPDATE 6: Adevărul despre asfaltarea și canalizarea ”străzii minune” din Florești

SONDAJ: Ar trebui Floreștiul să devină cartier al Clujului?

Ghid de cumpărare a unui apartament în Florești


Ghid de cumpărare a unui apartament în Florești

6 Comentarii
 06 oct. 2020   Adăugat de Floreștean

Foarte multă lume întreabă detalii despre achiziția unei locuințe în Florești, care sunt procedurile care trebuie îndeplinite și la ce trebuie să fie atenți. În acest articol încercăm să sintetizăm cât mai multe detalii referitoare la acest subiect.

Florești Online vă oferă câteva sfaturi imobiliare bune și o prezentare generală a modului de cumpărare a unei locuințe.
În primul rând trebuie stabilit bugetul – banii pe care îi putem aloca achiziției incluzând comisioane și taxe, costuri de renovare, mobilare și utilare, fie cu credit ipotecar, fie cu fonduri proprii.
Pentru a ne ușura căutarea și a beneficia de consultanță de specialitate, este indicat să apelăm la o agenție imobiliară. Există agenții imobiliare cu punct de lucru în Florești sau putem apela la agențiile din Cluj Napoca, majoritatea având în baza de date locuințe situate în Florești. Comisionul practicat de agențiile imobiliare Clujene/Floreștene este de 2% din valoarea imobilului, cu posibilitate de negociere la anumite valori.
Deasemnea puteți să căutați singur o locuință, fie căutând anunțuri online, fie cautând în Florești ansamblurile care au bannere cu telefon de contact – asta în cazul locuințelor cumpărate direct de la constructor.

Este recomandat să vedeți mai multe proprietăți înainte de a vă decide. De asemenea este bine să vă faceți o idee despre Florești per ansamblu, zone sau microcartiere gen Terra, Eroilor, Muzeul Apei, Sub Cetate , Tauțiului, Florilor, etc. , să vedeti căi de acces, magazine, grădinițe, parcuri de joaca pentru copii, etc, în funcție de dorințe și nevoi individuale.

Prețurile pe mp la apartamentele din Florești pornesc de la cca 470 euro/mp, dar media este de 550 euro/mp la stadiul de semifinisat. În apropierea Metro, Polus, prețurile depășesc 600-650 euro/mp. Semifinisat include: șapă, glet, în unele cazuri un strat de lavabil alb, spaleți la uși, instalații pe poziție, centrala termică, calorifere, ușa intrare, contoare apă, gaz. Casa scării se predă finisată de către constructori. Aceste detalii sunt foarte importante și trebuie discutate temeinic cu constructorii, respectiv menționate în antecontract. Prețurile la duplexuri semifinisate 100-110 mp utili, cu curte de cca 50-150 mp pornesc de la cca 65.000 euro. Există posibilitatea să negociați cu constructorul să vă finiseze locuința, contra cost.

Rețineți că în cazul proiectelor noi multe locuințe se rezervă de la stadiul de proiect sau construcție. Vă sugerăm să apelați la un avocat pentru consultanță în cazul în care sunteți interesat de o achiziție în acest stadiu și vă recomandăm să verificați și credibilitatea dezvoltatorului și autorizația de construcție.

Cu ce sumă trebuie să pornești?
Daca ai intenția de a cumpăra un imobil cu credit imobiliar, în mod normal trebuie sa ai minim 10% din valoarea imobilului.

Dacă apelezi la o agenție imobiliară, planifică o vizionare

După folosirea internetului și vizionarea mai multor anunțuri imobiliare, a venit timpul vizionării reale pentru a obține cât mai multe informații despre locuința dorită, și a vedea dacă locuința se potriveste cu descrierea și așteptările tale.
Prin prezentarea locuinței atât consultantul imobiliar cât și/sau proprietarul vor sta la dispoziția ta cu informații detaliate despre ofertă. Nu uita să pui întrebări despre caracteristicile proprietăților care îți plac, astfel încât să poți lua decizia cea mai bună.

Verifică actele de proprietate ale vânzătorului

Când ai găsit un imobil care iți place, trebuie să știi că verificarea documentației este foarte importantă. Pe acte nu trebuie să apară ștersături, ștampile neclare, semnături indescifrabile ale notarilor sau ale altor persoane .
Pentru a putea fi vândut, un imobil trebuie să aibă obligatoriu cadastru , întăbulare și certificat energetic. Solicită vânzătorului o copie după dosarul de cadastru și un Extras de Carte Funciară pentru a vedea dacă acesta este proprietarul și are dreptul să vândă locuința, dar și dacă asupra imobilului sunt înscrise ipoteci, sarcini etc. În Extrasul de Carte Funciară se poate vedea cine este proprietarul (în partea I) și ce sarcini sunt asupra imobilului (în partea III).
Verifică la Administrația Financiară dacă proprietarul este sau nu cu plata impozitelor pentru casă la zi (Certificat fiscal eliberat de circa financiară în raza căreia se află locuința) și solicită-i documente care să arate că nu are datorii la furnizorii de utilități sau la întreținere dacă este cazul.
În general, într-o tranzacție imobiliară, consultantul imobiliar reprezintă atât vânzătorul cât și cumpărătorul. Prin urmare, pentru ca verificările de documente să se realizeze cât mai eficient posibil, este preferabil ca acestea să fie efectuate de către un notar public.
Deasemenea este recomandat să cereți la constructor releveul apartamentului, pentru a putea vedea în detaliu schița apartamentului (camere, suprafețe, ziduri, conducte, etc ).

Semnarea antecontractului de vânzare-cumparare

Odată ce ți-ai găsit locuința pe care te-ai decis să o cumperi, urmează semnarea antecontractului de vânzare-cumpărare. Este preferabil să se realizeze în fața unui notar public cu care va trebui să intrii în toate detaliile. Sunt legale și valabile și antecontractele de vânzare-cumpărare semnate la agențiile imobiliare sau direct cu constructorul (în cazul în care cumperi apartamentul fără credit imobiliar – cu banii cash). Îți recomandăm ca termenul pe care îl stabilești în antecontract pentru încheierea contractului de vânzare-cumpărare să fie de cel putin 30 de zile de la semnarea antecontractului pentru a avea timp pentru procurarea și încheierea documentației de credit.
Daca nu ai creditul aprobat, atunci va trebui să te grăbești si să procuri toate documentele necesare, solicitate de către consilierul client în timpul întâlnirilor avute la banca.
Nu uita ca nu ești singurul care iși achizitionează o locuință, cu sigurantă înaintea ta au fost persoane care au întâmpinat aceleasi dificultăți și pentru care au fost găsite deja soluții.
În cazul în care veți lua un apartament în stadiul de proiect fără credit bancar, trebuie să cereți și să verificați dumneavoastră autorizatia de constructie și CF-ul terenului!

Încheierea contractului de vânzare-cumpărare

Într-o zi stabilită de comun acord va avea loc semnarea contractului de vânzare-cumpărare și a contractului de ipotecă (în situația în care achiziționezi imobilul prin credit bancar). Semnarea celor două contracte se realizează în fața notarului public și a reprezentantului legal al bancii finanțatoare.

Înscrierea în Cartea Funciară

După semnarea contractului/contractelor, notarul public care a autentificat actul/actele le transmite Biroului de Carte Funciară competent, pentru ca dreptul tău de proprietate și, după caz, înscrierea ipotecii asupra imobilului în favoarea băncii finanțatoare, să fie înscrise în Cartea Funciară.

Întăbularea

Întăbularea este acel document care din punct de vedere juridic transferă dreptul de proprietate cumpărătorului. Numai acea persoană care este listată în calitate de proprietar al locuinței, va avea dreptul de a vinde sau sa împrumute bani de la bancă lasând garanție locuința. Scopul principal al întăbulării este de a fi recunoscut noul proprietar.

Ce faci după achizționarea locuinței?

În termen de cel mult 30 de zile de la semnarea contractului de vânzare-cumpărare, trebuie să te prezinți, în calitate de proprietar, la Primăria Florești (str. Avram Iancu, nr. 170) pentru înscrierea ca titular de rol fiscal pentru imobil.

Deasemenea, tot în termenul de 30 de zile aveți obligația de a transfera dreptul de proprietate asupra utilităților:

  • E-On: Strada Decebal, Nr. 93-95, Cluj-Napoca, Telefon: 0801-000.366, 0801-000.939
  • Electrica: Strada Taberei, nr.20, Cluj-Napoca, Telefon: 0264/205331, 0264/205339

Pentru schimbarea carții de identitate trebuie sa mergeți tot în Cluj-Napoca la Primărie – serviciul de Evidența Populației sau la Direcția Județeană de Evidență a Populației – Str. Aviator Bădescu, nr. 7-9, Cluj-Napoca, Telefon: 0264-450406 – http://www.primariaclujnapoca.ro/evidenta-populatiei.html?show=acte-necesare

Dacă aveți și o mașină, la schimbarea domiciliului într-un alt județ trebuie să schimbați numerele și talonul mașinii. Modelele noi de permis european nu mai trebuie schimbate în momentul schimbării domiciliului. Dacă vă mutați în Florești tot din județul Cluj va trebui să schimbați doar talonul mașinii. Aceste operațiuni se fac la Poliția Cluj – Serviciul Permise și Înmatriculări – str. Albac nr.15, Cluj-Napoca – http://www.spcrpcivcluj.ro/inmatriculari

Concret: avantaje și dezavantaje.

Dezavantaje:

  • mirosul fermei de pui: pentru cei care nu știu, în Florești există o fermă de pui care din când în când (mai mult în timpul verii) emană un miros specific acestei activități, deranjând pe bună dreptate locuitorii comunei. Se poartă discuții între Primărie / alte organe ale statului și fermă despre mutarea fermei de pui dar până acum nu s-a întâmplat nimic concret în acest sens. Depinde de distanța față de fermă dacă mirosul deranjant va ajunge la imobilul dumneavoastră. Totuși, comuna noastră fiind destul de mare, veți găsi cu siguranță un imobil unde să nu ajungă mirosul, mai ales că acest miros nu se degajă decât la distanță relativ mică de fermă.
  • distanțe: probabil principalul inconvenient al comunei, deși în ultimul timp sistemul de transport în comun s-a îmbunătățit mult. Iată câteva distanțe calculate de noi de la Primărie pentru a vă face o idee mai corectă: Centru Cluj 9km, Polus Center 4km, Iulius Mall 12km, UTCN Muncii 14km, Aeroportul Cluj 17km, Sigma Center Zorilor 10km, Comuna Baciu 12km.
  • trafic: dacă o să trebuiască să ajungeți în Cluj în timpul săptămânii între orele 07-09 sau să vă întoarceți din Cluj între 17-19, pregătiți-vă de drum cu multă răbdare. Traficul va fi foarte aglomerat din cauză că majoritatea Floreștenilor lucrează în Cluj. Floreștiul are 2 centuri (oficial sunt drumuri agricole) – Nord și Sud – ambele neasfaltate deocamdata. Există promisiuni destul de ferme că din primăvara 2016 centura Sud se va asfalta, urmată imediat de cea din Nord.
  • arhitectură/infrastructură: dacă ați făcut deja ”o tură” prin Florești ați observat că o parte a clădirilor nu respectă distanțele între blocuri, o parte (destul de mică) a străzilor nu sunt asfaltate, unele trotuare sunt extrem de înguste iar unele blocuri chiar nu au un bun gust ca arhitectură. Atunci când vă veți hotărî asupra unui imobil, verificați la ce plan urbanistic se încadrează terenul de langă acesta, să nu vă treziți cu un bloc prea mare lângă blocul dvs.
  • canalizare: sunt destule zone în Florești unde constructorii au subdimensionat rețeaua de canalizare, existând probleme destul de grave cu canalizarea. Încercați să vă interesați dacă sunt probleme în zona dumneavoastră. Puteți căuta informații pe internet sau pe Facebook unde sunt destul de multe grupuri de Floreșteni dispuși să vă ajute.

Avantaje:

  • liniște: orice s-ar spune, Floreștiul (marea majoritate) este o zonă liniștită și destul de curată. Deși nu are foarte multe parcuri, există foarte multe zone unde se poate ieși ”la verde”… pădurea este la doi pași.
  • poluare: Floreștiul este cu siguranță mult mai puțin poluat decât Clujul, acesta fiind unul dintre marile avantaje a vieții la periferia oraselor mari. În Europa Occidentală foarte mulți locuitori preferă o locuință în zonele exterioare ale orașului conștientizând pericolul ascuns al poluării – chimice și fonice.
  • tineri: foarte mulți tineri au preferat să plătească o rată la bancă decât chirie lunară. Acesta este motivul pentru care Floreștiul are un procent foarte mare de populație tânără.
  • prețuri: după criza imobiliară, prețurile în Florești au scăzut destul de mult. Dacă în Cluj cu greu găsești acum apartamente sub 1000 EUR / mp, în Florești poți găsi chiar și la 500 EUR / mp. Diferența de preț este foarte mare, iar transportul în comun funcționează destul de bine.
    impozite mai mici: într-adevăr, momentan taxele sunt mai mici în Florești decât în Cluj, dar asta depinde doar de cât timp poate sau vrea Primăria să țină în frâu aceste impozite
  • obținerea unor documente la primărie: dacă ai nevoie de un document simplu de la Primărie acesta se poate obține fără prea multe cozi sau bătăi de cap. De multe ori ajungi la ghișeu și nu e nimeni în fața ta.

Concluzie: chiar dacă lucrezi în Cluj și vei petrece ceva mai mult timp în trafic pentru a ajunge la servici, credem că raportul dintre prețul și calitatea imobilului, calitatea vieții și liniștea oferită de distanța față de freamătul orașului fac din Florești o bună alegere imobiliară.

Linkuri utile:

  • Programul ”Prima Casă”: http://www.conso.ro/ghid/programul-prima-casa/ce-este-programul-prima-casa
  • Calculator rata lunara, DAE si grafic de rambursare: http://www.conso.ro/rata-lunara
  • Primăria Florești: http://floresticluj.ro/

Dacă credeți că acest ghid a omis informații relevante unui cumparător de imobil în Florești, vă rugăm să ne lăsați un comentariu mai jos.


    Dacă ți-a plăcut, share pe:



6 Comentarii

nicolae
acum 5 ani

(Raspunde)



Foarte bun articolul, felicitari !

baronu jr
acum 5 ani

(Raspunde)



buna,as vrea sa stiu cat ar costa o intabulare la cumpararea unui apartament nou de o camera de 38 mp la 24000 de euro in Floresti ?

Zorro
acum 5 ani

(Raspunde)



Cam 2000 de lei te costa notar + intabulare daca nu e prin prima casa. Daca e prin prima casa cam 1500 de lei.

Anca Kaszoni
acum 5 ani

(Raspunde)



Bună ziua,doresc sa achiziționez un apartamente în floresti care se construiește acum, as dori sa știu unde trebuie sa merg sa verific dacă are autorizație de construcție și cf,înainte de al cumpăra. Multumesc

Gheorghe
acum 5 ani

(Raspunde)



Din cate apartamente noi am vazut,nici unul nu era cu acte in regula.La inceput toti sunt amabili dar cand intrebi de acte devin nervosi si te expediaza imediat.Cica fiecare isi rezolva singur actele.

Adrian
acum 4 ani

(Raspunde)



Ca sa nu te mai deplasezi personal la OCPI ca sa scoti extrasul de carte funciara recomand http://www.cartefunciara.info. Este si pentru Floresti.



Lasă un răspuns Anulează răspunsul

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

  • Contribuie și tu!


    Nu uitați că acest website există datorita vouă, celor care ne urmăresc și vor cu adevărat să contribuie la o viață mai bună și la informații cu adevărat relevante din Florești!

    Contribuie și tu, trimite un articol moderatorilor iar aceștia îl vor adăuga în cel mai scurt timp în categoria potrivită!

    Află mai multe AICI.


  • Blog

    • Acasă
    • Din ziare
    • Mr Bit
    • Știri și opinii
    • Utile
    • Info trafic
    • Transport în comun
    • Servicii
      • Adaugă firmă
  • Informatii

    • Despre
    • Contact
  • Sesizari

    • Sesizări
    • Contribuie!

Copyright 2021 - Florești Online
Termeni și condiții de utilizare | Cookies